Vi deler
Vi tror at morgendagens vinnere eier sin egen praksis og verdiskapning. Derfor jobber vi for at ingen skal trenge oss. På disse sidene deler vi raust av vår kunnskap og erfaring til fritt bruk. Lykkes du, så lykkes vi!
- Produktledelse
- Foredrag og workshops
- Smidig coaching
- Effektmål
- Teamkontrakt
- Ledelse
- Psykologisk trygghet
Tre tips som gjør kundeintervjuet verdifullt!
For en produktleder er kundeintervjuer fundamentet for å forstå kunden. Disse bør gjennomføres ukentlig. Men det er lett å trå feil og gå glipp av mye verdifull læring. Her er tre sentrale tips for å lykkes med kundeintervjuet!
Slik måler og forbedrer du psykologisk trygghet i teamet
Psykologisk trygghet er en forutsetning for at mennesker tør å dele ideer, stille spørsmål eller løfte bekymringer på jobben
Team Agile besøker podcasten Ytringsklima med Øyvind Kvalnes
9. desember 2024 besøkte Benedicte Fjellanger i Team Agile podcasten "Ytringsklima" med Øyvind Kvalnes. Her kan du lære mer om hva som skal til for å skape et godt ytringsklima i et høytpresterende team.
Team Agiles teamkontrakt
Effektive team er rasende gode på å skape verdier. Men de blir ikke til av seg selv. Vi bygger effektive team. Og videreutvikler dem. I et team er vi alle håndverkere i samarbeid. Team Agiles teamkontrakt hjelper deg til å lykkes med å skape effektive team.
AI som hygienefaktor, ikke konkurransefortrinn
Teknologibølger kommer og går. Menneskelig innsats og samarbeid består. Etter AI-hypen vil vi sannsynligvis sitte igjen med samme erkjennelse som etter tidligere teknologibølger: teknologi alene skaper ikke varige verdier. Når alle har tilgang til de samme AI-verktøyene, mister teknologien sin konkurransekraft – den blir en hygienefaktor. Det som virkelig teller, er hvordan vi bruker teknologien og samarbeider om å skape verdier.
Lær AI Prompt Engineering med Team Agile!
Lær AI Prompt Engineering med Team Agile! Bruk generativ AI til å skape verdi i din virksomhet. Les om vårt kurs for virksomheter i Prompt Engineering her og ta kontakt!
Slik tar du steget fra produkteier til produktleder
Stadig flere private og offentlige organisasjoner ansetter produktledere fremfor produkteiere. Men hva er egentlig forskjellen på disse rollene? Hvorfor er produktledelse såpass i vinden? Og hva kan du gjøre om du vil ta steget fra produkteier til produktleder? I denne artikkelen får du svar!
To vanlige digitaliseringsfloker
Når verden endrer seg gir det offentlige virksomheter både muligheter og utfordringer, men også endrede rammebetingelser. For holde seg relevant må de organisere seg slik at de er i takt med brukernes endrede behov og forventninger. Teamorganisering er den mest dynamiske organisasjonsformen vi kjenner. Mange norske virksomheter velger nettopp å bevege seg mot en teambasert organisering for å holde seg relevant for målgruppene og levere verdi. Denne overgangen er et hamskifte, ikke to graders kursendring som preges ofte av noen digitaliseringsfloker. Artikkelen presenterer to typiske floker: målsetting og lederens rolle og ansvar.
Hva gjør du når produkteieren ikke fungerer?
Sitter du i teamet og irriterer deg over en produkteier som ikke fungerer? Langt fra kunden, uklar verdi og team som drar i ulike retninger? Her er noen gode tips til deg! Og om du er en produkteier som er nysgjerrig på produktledelse, er dette et utmerket sted å starte.
Skal offentlig sektor lykkes med sin digitaliseringsstrategi må de tenke som en startup
Strategiene i det offentlige har ofte gått ut på dato før de blir lansert. Henrik og Benedicte er utålmodige i møte med digitaliseringsstrategiene som har blitt lansert de siste årene. Vi forventer mer handling, og færre ord. Tenk som en startup!
Sånn ser god ledelse ut - i følge teamene
Vi har snakket med over 80 team i techbransjen og spurt dem: Hvordan opplever du god ledelse? Hva gjør de gode lederne i praksis? Tre ting går igjen. Du kan bruke innsikten til å skape en enda bedre hverdag for deg og teamet ditt.
Hvordan få maks verdi av produktteamene dine?
Teamorganisering er den mest dynamiske organisasjonsformen vi kjenner. Stadig flere norske virksomheter utforsker et eller flere produktteam for å akselerere verdiskapingen. På tross av at mange ser verdien av tverrfaglige produktteam, er det mange fallgruver man kan gå i som leder av slike team. I webinaret viser Team Agile hva du som leder kan gjøre for å få maks verdi ut av produktteamene.
Team Agile tar over Plattformpodden
Team Agiles egen Benedicte Fjellanger tok over Plattformpodden for å lære mer om menneskene og samarbeidet bak plattformen. Plattformpodden gir masse verdifull innsikt om å bygge gode plattformer, men hvordan bygges teamet bak en av Norges mest kjente plattformer, nemlig NAVs NAIS-plattform. Lytt her!
Å flytte møtene gjorde utviklerne fem ganger så effektive
Avbrytelser i seg selv, og enda verre uproduktive møter, koster mye mer enn bare tiden det tar. I denne artikkelen deler vi en overraskende enkel løsning samt tips og triks om et yndet hatobjekt - møter.
I år bør norske ledere redusere konsulentgjelden
For å sikre fremtidig suksess må norske ledere raskt finne ut hvordan de kan organisere sine selskaper for å ta styring over egen skjebne. En overdreven avhengighet av konsulenter skaper en gjeld som med tiden blir stadig vanskeligere å innfri.
Fremragende team har tre effektive læringssløyfer!
Basert på arbeid med over 100 tverrfaglige produktteam har Team Agile laget en modell vi kaller Teamets tre læringssløyfer. Godt fungerende team har tre læringssløyfer som de kontinuerlig lærer fra og justere seg i forhold til.
Product discovery - Hvordan finner vi ut om det vi lager har verdi?
Når vi skal lage digitale produkter må vi fortløpende finne ut av hvilke løsninger som har størst verdi. Det krever en effektiv læringssløyfe mellom teamet og kundene. I denne artikkelen gir vi en kort introduksjon til utforskning i produktutvikling og hvordan du kan redusere risiko fortløpende i produktutviklingen. Du får også noen praktiske verktøy som vi mener alle som driver produktutvikling bør ha et forhold til.
Slik tar du gode beslutninger i en gruppe
Du leder en gruppe med ulike mennesker fra forskjellige bakgrunner som til og med kanskje tilhører ulike fagområder i bedriften. Å lede disse menneskene kan være utfordrende nok – på toppen av det hele må du ta beslutninger. LederNytt har tatt en prat med Benedicte Fjellanger om hvordan tar du beslutninger på en måte som får gruppen til å spille på lag med deg og dra lasset i én og samme retning.
Hva er et produkt?
Digitale produkter gjør noe bra for brukerne. Det er de fleste enige i. Men vi syns ofte at folk glemmer å ta med selskapet mål og visjon. Det aller viktigste er å skape verdier for andre. Men hvis du gjennom dette ikke klarer å oppnå dine egne mål, er ikke produktet bærekraftig i lengden.
4 tips mot stress: «Møter er en trussel»
Som utvikler er det ikke uvanlig å bli allokert til flere team eller prosjekter. Fordi det er ikke helt nok utviklere til alle behovene i organisasjonen. Men vi ser at dette kan gå ut over både produktivitet og motivasjon. Her deler Team Agile noen tips til deg som ønsker en mindre masete og stressende hverdag som utvikler.
Manifestet for Fasilitering
Manifestet for Fasilitering beskriver ideell atferd hos fasilitatoren, sett i kontrakt med mindre ønsket atferd. Det fungerer som en glimrede huskeliste for hva du bør tenke på, neste gang du skal fasilitere for teamet eller ledergruppen.
Fasilitering gir effektivt samarbeid
God fasilitering får det beste ut av tverrfaglig samarbeid. En god fasilitator sørger for at teamet beveger seg samlet mot målet, og henter ut verdien av de ulike kompetansene i gruppen. Fasilitering er en nøkkelkompetanse for ledere og teammedlemmer for å få det beste ut av tverrfaglig samarbeid. Ønsker du å lære fasilitering i praksis? Artikkelen gir deg en modell for fasilitering du kan planlegge ut fra. Den viser deg også tjue teknikker som lar deg tenke og handle som en proff. Kom i gang i dag!
Kraftfulle spørsmål
Spørsmål er drivkraften i gode samtaler. De er grunnlaget for en coachende lederstil. For gjennom å stille gode spørsmål ansvarliggjør vi mottakeren, fremfor å gi dem svaret. Kraftfulle spørsmål fører til utvikling og læring. Denne artikkelen utdyper hva et kraftfullt spørsmål er, og gir deg et femtitalls spørsmål som spesielt ledere kan ta i bruk i dag. Hva venter du på?
Ta teamet ut av leveransegjørma med Business Model Canvas
Ofte møter vi ledere som ikke helt skjønner hva folka i teamene prioriterer, leverer eller når de blir «ferdig». Ettersom lederen har behov for noe håndfast ber hen ofte om en leveranseplan med deadlines som teamene må love å levere i henhold til. Planene ryker så snart den møter virkeligheten. Teamene lover leveranser, mens lederen ønsker å se resultater på bunnlinja. De snakker forbi hverandre og «sånn går no dagan». Høres det kjent ut? Vi har sett hva som tar både team og ledere ut av denne leveransegjørma. Her er et enkelt verktøy vi har sett funker i praksis.
Slik setter du teamet i sentrum for verdiskapningen - en team first organisasjon
Team er blitt en essensiell del av hvordan organisasjoner løser de viktigste problemene sine - og dermed hvordan de skaper verdi. Men hva betyr det egentlig å ha et tankesett som baserer seg på å sette teamet først? Hvordan ser det ut i praksis og hvordan kommer du i gang med «Team First»? Team Agile deler våre tips.
Gjør læring gøy!
Hvordan lærer vi egentlig mest og best? Oftest er det lesing, lytting eller kikking på skjermer som brukes mest. Til tross for at forskning viser at desto mer deltakerne aktivt deltar selv i læringen, desto bedre er læringsutbyttet. I denne artikkelen gir deg en oppskrift for å maksimere læringsutbyttet neste gang du skal lære bort noe. Vi tar deg gjennom forskningen bak hjernevennlig læring og viser hvordan du selv tar i bruk en enkel læringssyklus. Gjør læring gøy igjen!
High-performing teams have a team contract
Team contracts are vital for making a high performing, cross-functional team. As we strongly believe, such teams are the most effective way to solve complex problems. But good teams don't just happen on their own. According to team literature, up to 70% of every team fail to achieve their goals. To function properly, teams need to be regularly maintained. A team contract helps with this. Read more to learn more and make a team contract.
Slik evaluerer du psykologisk trygghet
Psykologisk trygghet i team er i vinden om dagen. Det er noe av det mest populære Team Agile skriver om. Alle vil jo ha høytpresterende team med ansatte som føler seg trygge nok til å ytre seg og deler egne perspektiv uten å føle seg truet eller ydmyket. I tillegg ser vi tendenser til at usikkerheten i verden rundt oss gjør folk mer risikoaverse og mindre villig til å dele sin egen mening. Men hvordan kan vi måle og få innsikt om vi faktisk har psykologisk trygghet? Denne artikkelen gir deg rett-i-koppen-verktøy og viser hvilke spørsmål du bør stille, samt hvordan du samler inn data. Slik kan du ta grep om arbeidet med psykologisk trygghet.
Hvordan vet vi at vi lykkes?
Det spørsmålet er et av de vi stiller aller mest. Hva må skje i verden og omgivelsene rundt oss, som indikerer at vi har oppnådd målene våre. Vi fasiliterer ofte både målsettingsarbeid og «strategy deployment» i store og små selskaper. I all beskjedenhet er vi ganske gode på det. Men hvordan setter vi egentlig mål selv? Tar vi vår egen medisin? Denne artikkelen byr på konkrete, ekte eksempler på og erfaringer med effektmål. God lesning 🥸
Fyll opp «smidig coach-verktøykassen»
Læring og utvikling er noe smidig coacher aldri blir ferdig med. I Team Agile er vi opptatt av at smidig coaching handler om å akselerere læringshastigheten. Da er ny kunnskap og refleksjon en forutsetning. Er du nysgjerrig på verktøy og tips en smidig coach lærer på kurs? Marte deler «rett i koppen» verktøy og læringspunkter fra Agile Team Coach-kurset til Adventures with Agile – slik at du kan ta dem i bruk selv. Du må ikke være smidig coach for å ta dem i bruk, alle kan inspireres til å utvikle ny kunnskap og fylle på verktøykassen, enten du er teamleder, UX, tech lead eller scrum master. Les videre for å få praktiske tips og triks som smidig coachene bruker!
3 kjennetegn på hvordan myndiggjorte team opplever god ledelse
Team Agile kommenterte nylig et innlegg i Digi om verdiskaping i team i Skatteetaten og overgangen til en smidigere etat, signert Jørn Leonardsen. Trekløveret i Team Agile heier på og støtter den lærende tilnærming til produktutvikling Jørn Leonhardsen tok til orde for, men vi savnet litt mer kontekst, særlig med fokus på lederrollen. Det forsøkte vi å gi i dette «tilsvaret».
Vanlige feil i retrospektiver
Retrospektiv (eller retro) er den mest brukte måten å jobbe med forbedring og læring på. En retro er kort og godt et møte hvor læring og forbedring står på agendaen. Et annet ord på retro er ofte prosessforbedringsworkshop. Imidlertid kan det være en utfordring å få retrospektivene til å bli effektive og nyttige for teamet. I denne artikkelen presenterer vi fire feil vi ofte ser i retrospektiver, og noen tips for å rette dem opp.
Check ins improve psychological safety and participation
As agile coaches we facilitate workshops, meetings and sessions every week. Most often, we use check ins at the very beginning of meetings. It is an easy way to improve meetings and build trust between team members. In this article we’ll explain why and give you some examples of questions you can test with your team.
Slik gir du gode tilbakemeldinger
For å få til et godt samarbeid i et team, er gode tilbakemeldinger avgjørende. Etter å ha lest denne artikkelen håper vi at du forstå hvorfor tilbakemeldinger er nyttige i teamarbeid (og livet generelt) og at du kan ta i bruk et enkelt verktøy for å gi læringsfremmende tilbakemeldinger. Vi byr på tips, råd og eksempler underveis. God lesning!
Tips til deg som setter mål for 2023
2022 går mot slutten med fremtidsutsikter som byr på både nye muligheter og utfordringer for 2023. Setter du som leder mål sammen med folka i organisasjonen om dagen? I Team Agile er dette noe vi hjelper mange ledere med nå.
5 ferdigheter som gjør deg bedre på samarbeid
De fleste av oss husker en gang samarbeid med andre var lett, givende og konstruktivt. På den andre siden kan nok enda flere komme på samarbeid som ikke fungerte, hvor det var vanskelig å få til et bra resultat, sammen. Det å jobbe med andre og der alle må bidra for å nå et mål, kan være skikkelig vanskelig. Er du interessert i å lykkes med mer konstruktivt og effektivt samarbeid? Team Agile gir deg 5 ferdigheter du kan utvikle for å skape tillitsfullt samarbeid.
Tilbakemeldinger: slik lykkes du med konstruktive tilbakemeldinger
Tilbakemeldinger og kommunikasjon er en av nøklene til å lykkes med teamarbeid. I møte med oppgaver og behov som kan løses på en rekke forskjellige måter, vil et tverrfaglig team overprestere sammenlignet med individer som løser oppgaven etter hverandre.
Podcast om Drømmeorganisasjonen
En endringsdyktig og smidig virkelighet – eller en utopi? Tverrfaglige team er kjernen i drømmeorganisasjonen. Som en strategisk muskel med klart mandat omsetter team problemer til muligheter for kunder og brukere, på kortere tid og med større treffsikkerhet. Hvordan funker dette i praksis? Dette var temaet da Team Agile arrangerte panelsamtale om "Drømmeorganisasjonen" på Arendalsuka i 2022.
Skap tillit gjennom visualisering
Tillit er nødvendig for å gi team handlingsrom slik at de kan ta egne beslutninger. Ledere og interessenter må ha tillit til at teamet tar beslutninger i tråd med selskapets strategi.
Effektmål og supre team: 5 tips for å komme i gang
Hvordan skal du lede team dersom du ikke skal styre og følge opp på det de produserer? Hva blir lederens jobb, når teamene styrer sine egne leveranser?
Årsaker til at team ikke fungerer
Team som fungerer godt er nøkkelen til endringsdyktige organisasjoner. Men teamarbeid er vanskelig. Her er noen årsaker til at team ikke fungerer slik du hadde håpet.
Coachende lederstil!
Coaching er i vinden! Fra å være et konsept tettest knyttet til personlig utvikling og 1:1 dialog har coaching-prinsipper bredt om seg. Coachende lederstil er nødvendig for å være en effektiv og strategisk leder. I kjernen av lederstilen ligger ansvarliggjøring og utvikling av medarbeiderne, fremfor å ta valgene på deres vegne. Ved å aktivt coache medarbeidere og team støtter ledere utvikling og læring hos de ansatte.
Slik blir du en rågod fasilitator
Fasilitatorens jobb er å få teamet til å jobbe godt sammen. Fasilitatoren sikrer gode resultater gjennom å skape trygge rammer og fremdrift i gjennomføringen av f.eks workshoper, teamkontrakter eller andre typer arbeidsmøter med flere mennesker. Vil du bli en rågod fasilitator? Her følger Team Agiles beste tips til å bli fasilitator som skaper resultater.
Team Canvas Basic
Team Canvas Basic er et enkelt verktøy å ta i bruk i teamet. Canvasen brukes til avtale spilleregler for teamet og med det transparens om forventninger til hverandre. For å komme i gang – sett temaet på agendaen for teamet ditt, book et møte i dag og legg grunnlaget for et åpent arbeidsmiljø. Artikkelen hjelper deg å komme godt i gang med Team Canvas Basic. Slik kan også du skape supre team!
Team Canvas hjelper deg til å skape supre team
Team Canvas er et enkelt verktøy å ta i bruk i teamet. Canvasen brukes til å avtale spilleregler for teamet og med det transparens om forventninger til hverandre. For å komme i gang – sett temaet på agendaen for teamet ditt, book et møte i dag og legg grunnlaget for et åpent arbeidsmiljø. Artikkelen hjelper deg å komme godt i gang med Team Canvas. Slik kan også du skape supre team!
Teamkontrakten – teamets sosiale spilleregler
De beste teamene er omforent om hvilket mål de jobber mot og hvordan de samarbeider. Teamkontrakten er et enkelt verktøy du kan ta i bruk til teamet ditt.
Akselerert verdiskapning gjennom forsterket psykologisk trygghet
Team Agile brenner for akselerert verdiskapning gjennom effektive team. For at et team er effektivt må de dele normer – måter å løse oppgaver på og få dynamikken til å fungere godt.
Team Agile besøker OKR-podden
I Team Agile elsker vi å dele. Vi tror at ideer, tanker og forslag trives aller best i fellesskap. Derfor stiller vi opp på konferanser, podkaster og presentasjoner så ofte vi kan.
🟢Start med å stoppe!⛔
Skal du innovere hurtigere enn alle andre, trenger du selvsagt fart. Men like viktig som evnen til å komme opp i fart raskt, er evnen til å vite når du skal stoppe eller endre kurs.
Moderne smidig!
Moderne smidig er lett å forstå og passer hele organisasjonen, ikke bare IT. Det bygger på fire prinsipper: Gjør folk supre; Skap trygge rammer; Eksperimenter og lær raskt; og Lever verdi fortløpende. Moderne smidig forsøker å fange essensen av smidig. Enklere å forstå, fortsatt like vanskelig å mestre. For å lykkes må du starte, lære og fortsette med det.
Tre tips for å komme i gang med smidig!
Team Agile ser hva som skjer når team og ledere slår på lyset – og bestemmer seg for å teste ut smidig tankesett og arbeidsmåte. Det endrer måten man leverer verdi på og måten man opplever mestring og positivt arbeidsmiljø. Er du nysgjerrig på hva dette innebærer? Les og lær mer her om hvordan du starter å jobbe smidig i dag!
Todelt ledelse: når 1+1 = 3
Todelt ledelse er i vinden som aldri før. Men begrepet er ikke nytt, og modellen ble faktisk brukt i den greske bystaten Sparta. Så kan hvordan kan todelt ledelse være en effektiv ledelsesmodell, vel 2000 år senere?
Derfor bør du feire feil!
I Team Agile feirer vi feil. Vi jubler over enhver anledning til å forbedre oss og sørger for at alle feiltrinn blir læringsmuligheter.